ISHRANA SIROVOM HRANOM

ISHRANA SIROVOM HRANOM

ISHRANA SIROVOM HRANOMDijeta

U zavisnosti od izvora,ishrana sirovom hranom je samo mit ili put do savršenog zdravlja.Istina je negde u sredini.Poklonici insistiraju na tome da se ishrana sastoji uglavnom od nekuvane, neprerađene biljne hrane koja dovodi do vitkijeg tela, čistije kože, i više energije. Oni takođe smatraju da da ovakva dijeta smanjuje rizik od bolesti.

Ali šta je zapravo ishrana sirovom hranom?
Da li je ovakva ishrana zdrava?

u ovoj ishrani najviše je zastupljena- nekuvana i neobrađena hrana -koja je prema svim istraživanjima najviše zdrava za telo.Ishrana sirovom hranom je način života i izbor sličan izboru da se postane vegetarijanac.
Mnogi biraju dijetu sirovom hranom ali to nije klasična dijeta za mršavljenje.Zahteva puno volje i odricanja jer se treba prilagoditi i organizovati tako da uvek imate sirovu hranu pored sebe.
Ovakva ishrana se obično sastoji od 75% voća i povrća a ostatak čine
alge
klice
klijalo seme
integralne žitarice
pasulj
sušeno voće
orasi
Alkohol,rafinisani šećer, kao i kofein su tabu.

Ova ishrana je slična vegetarijanskoj jer i vegetarijanci ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla, a neki ne jedu sirova jaja i sir napravljen od sirovog ili nepasterizovanog mleka.

Prednosti ovakve ishrane su brojne, a među njima su najpoznatije ,niži nivo holesterola i glukoze u krvi.
Naučna je činjenica da se kuvanjem i termičkom obradom hrane uništava mnogo korisnih vitamina i drugih materija.

Mnoge studije i istraživanja pokazuju da upotreba sirove hrane značajno smanjuje rizik od nastanka mnogih vrsta kancera.

Ishrana sirovom hranom osnove

Jedite dovoljnogvožđa. Dobri izvori gvožđa su tofu, mahunarke, bademi i indijski orah.
Jedite najmanje osam porcija dnevno kalcijumom bogate hrane kao što su: kupus, soja, i smokve.
Jedite semenke žitarica za doručak,pivski kvasac i sojino mleko kako bi ste upotpunili potrebe za vitaminom B12.Suplementi su takodje dobra ideja.
Jedite laneno semene i orašaste plodove. Koristite repice, laneno seme, orah, i sojino ulje. Sve su to izvori omega-3 masnih kiselina.
Ljudi sa ishranom sirovom hranom obično dobijaju istu količinu belančevina kao nevegetarijanci i to preko biljne hrane koju jedu tokom celog dana. Ali, pošto su biljni proteini manje svarljivi preporučuje se da jedete mnogo pasulja, soje i proizvoda od njih.

Nutricionisti takođe preporučuju da ljudi koji jedu isključivo sirovu hranu i vegani povećaju unos kalcijuma. To je zato što je njihova ishrana bogata sumporom koji sadrže amino-kiseline - orasastih plodova i žitarica, a koji može da poveća gubitak koštane mase i kalcijuma.

Cink se bolje apsorbuje u telo kroz meso vegetarijancima se preporučuje potapanje pasulja, žitarica i semena dok ne proklijaju. Na taj način može se pomoći telu da bolje apsorbuje hranljive materije iz ovih namirnica.

Na kraju, ljudi koji ne jedu meso ili mlečne proizvode treba da budu oprezni oko njihovog unosa vitamina D -ovo važi naročito za ljude koji žive u severnoj klimatskoj zoni. Nizak nivo vitamina D može dovesti do slabijenja kosti.Dobro je uzimati vitami D kao dodatak iz tableta.
Ako ste zdrava odrasla osoba možete probati da se hranite isključivo sirovom hranom ,uključujući i sirova jaja i mleko ona će vam doneti dosta dobrih stvari uključujući i vitko telo ali ipak većina nutricionista ne podržava oavkvu ishranu kao doživotno opredeljenje.




0 коментара:

Постави коментар

Архива чланака