Nezdrava ishrana

  Nezdrava ishrana losa za zdravlja

  Nezdrava ishrana losa za zdravlja
Nezdrava ishrana sve više narušava zdravlje ljudi a sve više ozbiljnih naučnih studija ukazuje na povezanost nezdrave ishrane i brojnih bolesti.Kako promeniti nezdravu ishranu...

 Sasvim je u redu povremeno jesti nezdravu hranu. Ako pojedete šniclu na nekoj proslavi ili se počastite komadom kolača za rođendan, to vam neće podriti imuni sistem i dovesti do bolesti. Problemi nastaju ukoliko nezdrava ishrana pređe u naviku.
Evo nekih korisnih uputstava za izbegavanje hrane koja, ako se stalno jede, može da vam ugrozi zdravlje.
 Izbegavajte obrađenu hranu.
Kuvanje, konzervisanje, ljuštenje, mlevenje i drugi oblici obrade uništavaju hranljive materije koje sprečavaju bolesti. Osim toga, obrađena hrana ima veći sadržaj soli i šećera. Dimljeno meso, kao recimo šunka u konzervi sadrži nitrate koji se povezuju s rakom želuca. Izbegavajte aditive, konzervanse i druge dodate hemikalije. Za aditive i konzervanse je dokazano da otežavaju astmu i alergije kod osetljivih osoba, izazivaju migrenu, hiperaktivnost kod dece, a verovatno i rak. Izbegavajte zasićene masti. Hrana s visokim sadržajem zasićenih masti može dovesti do srčanih bolesti, dijabetesa odraslih i raka. Ograničite unos butera, masti, govedine, ovčetine, jaja, sira, sladoleda i punomasnog mleka (obrano mleko je u redu).
Pazite da razlikujete zasićene masti od "pozitivnih" masti koje se nalaze u hrani kao što su riba i maslimovo ulje.
Izbegavajte previše soli.
Koristite so, ili natrijum-hlorid, u umerenoj količini. Ne dosoljavajte hranu za stolom izbegavajte slana jela kao što su supe u kesici i sojasos.
Natrijum je svima potreban, ali većina ljudi ga unosi mnogo više nego što je neophodno. Smatra se da je 3,5 grama natrijuma — oko 1 kašičica soli — sasvim dovoljno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Kod nekih osoba višak soli može dovesti do zadržavanja vode u organizmu, što opet može izazvati visok krvni pritisak i povećati rizik od sirčanog i moždanog udara, kao i od oštećenja bubrega.
Izbegavajte alergene.
Ne jedite hranu na koju ste alergični. Najčešće su u pitanju mlečni proizvodi, žito, kukuruz, kikiriki i južno voće iz grupe citrusa. Alergija na hranu može izazvati širok raspon bolesti i poremećaja, od glavobolje i zapaljenja sinusa do akni, astme, polenske groznice, zatvora, bolova u zglobovima, bronhitisa, nesanice, pa čak i depresije.

Izbegavajte kofein.

Kafa, napici na bazi kole i crni čaj mogu dovesti do poremećaja kao što su nesanica, uznemirenost, nervoza, dehidracija, srčane palpitacije, visok krvni pritisak, glavobolja, iznemoglost, fibrocistične promene na dojci, poremećaji u ishrani, depresija i kamen u bubregu. Ako morate da uzimate kofein, pijte zeleni čaj jer on sadrži i druge, zdravije sastojke i dokazano je da štiti od raka, srčanih oboljenja i bolesti jetre.
Izbegavajte alkohol.
Alkohol umrtvljuje imuni sistem i preopterećuje jetru. Studije su pokazale da može da izazove visok krvni pritisak, gojenje i povećan šećer u krvi. Takođe se povezuje i s povećanim rizikom od raka dojke.
Izbegavajte duvan.
Duvan je još veći ubica nego alkohol. Ozbiljni pušači — paklica cigareta dnevno — imaju četiri puta veću verovatnoću da će umreti od raka nego nepušači. Duvan je glavni uzrok raka pluća, ždrela, usana i jednjaka i značajno doprinosi raku bešike, bubrega, grlića materice, pankreasa i želuca. Cigarete, cigare i duvan za žvakanje su jednako opasni i ne treba ih koristiti.
Ne dozvolite da nezdrava ishrana i nezdrave navike utiču na dužinu i kvalitet vašeg života...imate samo jedan život uvek budite svesni toga!

 




0 коментара:

Постави коментар

Архива чланака