Laneno ulje

Laneno ulje

Laneno ulje se dobija iz semena lana (Linum usitatissimum).Laneno ulje sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su potrebne za dobro zdravlje.Ulje od lanenog semena sadrži
 
Laneno ulje
 
esencijalne masne kiseline alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja se u telu pretvara u eikosapentensku kiselinu (EPA) i dokosaheksensku kiselinu (DHA),omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju. Neki istraživači smatraju da ulje lanenog semena može da ima neke iste prednosti kao riblje ulje, ali telo nije naročito efikasano u konvertovanju ALA u EPA i DHA I koristi od ALA, EPA, DHA i nisu dovoljno iskorišćene.Omega-3 masne kiseline, obično iz ribljeg ulja, su pokazale da smanji upalu i sprečavaju određene hronične bolesti kao što su bolesti srca i artritis.
Postizanje dobrog balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina u ishrani je važno. Ove bitne masti su obadve iz grupe polinezasićenih masnih kiselina, ili PUFAs. Omega-3 masne kiseline pomažu u redukovanju zapaljenskih procesa, dok većina omega-6 masnih kiselina imaju tendenciju da doprinese zapaljenjima.Zdrava ishrana treba da se sastoji od oko 2 - 4 puta manje omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Tipična savremena ishrana,međutim, ima tendenciju da sadrži 14 - 25 puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiseline. Mnogi istraživači veruju da je to značajan faktor u usponu stope inflamatornih bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Laneno seme - (ali ne i ulja lanenog semena) - takođe sadrži grupu hemikalija pod nazivom lignani koji može da igra ulogu u prevenciji raka.

Kliničke studije pokazuju da laneno ulje i drugi izvori omega-3 masnih kiselina mogu biti od pomoći u lečenju različitih bolesti.

Visok holesterol

Ljudi koji imaju mediteransku ishranu imaju tendenciju da imaju povišen nivo HDL ili "dobrog" holesterola.Mediteranska ishrana uključuje dosta ribe i zdravih masnoća kao što su maslinovo ulje, i ima zdravu ravnotežu između omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Integralne žitarice, korenje i zeleno povrće,voće, riba i meso živine, maslinovo ulje(laneno ulje, i orasi) su takođe deo mediteranske ishrane. Crveno meso i zasićene masti su jako retki u ishrani.

Međutim, da li uzimanje lanenog semena ili ulja od lanenog semena kao dopune ishrani mogu pomoći da se sniži holesterol može se raspravljati.Neke male studije pokazuju da mogu, ali potrebno je mnogo masovnije istraživanje na velikom broju ljudi.

Bolesti srca

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, koštunjavim voćem ili povrće, hrana bogata omega 3 može značajno smanjiti pojavu bolesti srca. Jedan od najboljih načina za sprečavanje i lečenje bolesti srca je da jedete hranu koja nema zasićenih i trans-masti a bogatu mononezasićenim i polinezasićenim mastima (uključujući i omega-3 masne kiseline iz lanenog semena i riba). Dokazi ukazuju na to da ljudi koji jedu ALA- bogatu hranu imaju manje šanse da dodju do srčanog udara. ALA može da smanji rizik od srčanih bolesti na različite načine, uključujući i pravljenje trombocita manje "lepljivima", smanjući upalu, unapređenjem zdravlja krvnih sudova, kao i smanjenjem rizika od aritmije (nepravilan rad srca).

Nekoliko ljudi studije takođe ukazuju da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (uključujući i ALA) snižava krvni pritisak.

Međutim, nije jasno da li uzimanje ulja lanenog semena kao dopune može imati isti fekat na zdravlje srca.

Laneno ulje dolazi iz semena lana ono sadrži 50 - 60% omega-3 masnih kiselina u obliku alfa-linolenska kiselina (ALA).To je više nego što je sadržano u ribljem ulju, ali telo nije vrlo efikasno u pretvaranju ALA u omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju.

Doza zavisi od toga koliko masnih kiselina dobijate u vašoj ishrani i koji su razlozi što uzimate laneno ulje.


Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što laneno ulje ili seme date detetu mlađem od 18 godina.

Odrasla osoba

Laneno ulje: Uzmite 1 - 2 supene kašike

Kao zamena za riblje ulje, doza od 7,2 grama ulja lanenog semena je okvirno jednako kao1 gram ribljeg ulja.




0 коментара:

Постави коментар

Архива чланака