Pirinač dijeta
Pirinač dijeta je dijeta za smanjenje težine,poboljšanje krvnog pritiska i smanjenje problema sa bubrezima.Pirinač dijeta je sa niskim unosom natrijuma i niskim unosom zasićenih masti, uključujući i mali unos proteina, sa fokusom na umerenim porcijama.
Pirinač Dijeta Program je osnovan 1939 od strane Dr Valtera Kempnera, koji je u to vreme radio za Djuk Univerzitet. On je u to vreme lečio mnoge bubregežne i bolesnike sa visokim krvnim pritiskom pomoću plana ishrane zasnovanog na pirinču i voću. Dr Kempnerova praksa i istraživanje potom su nastavili dalji razvoj i pokazali odlične rezultate u smanjenju telesne težinepacijenata koji su imali različitie zdravstvene probleme.
Pirinač dijeta nije kao neke dijete koje dolaze i odlaze,ona se razvila u kompletan, dokazan i respektabilan programa za mršavljenje i poboljšanje zdravlja.U SAD gde se ova dijeta najviše primenjuje, program upisuje grupe i radionice za upravljanje težinom ,stresom i vežbanje,organizuju se predavanja o ishrani i svako ko je na dijeti je pod medicinskim nadzorom.
Pirinač dijeta
Učesnici u programu imaju inicijalno ograničen izbor menija, a zatim mogu izabrati iz niza stavki koje čine sveže voće i povrće, žitarice, riba i mahunarke (pasulj), i to svakodnevno. Ime pirinač dijeta je pomalo zbunjujuće, jer je više od 30 prehrambenih artikala na raspolaganju, uključujući i jedan broj onih sa pirinčem.
Uzorak jelovnika Pirinač dijeta
Prvi dan:
Doručak, ručak i večera: pirinač kuvan u vodi (jedna šolja kuvanog po obroku), 2 voćke npr jabuka i narandža za užine.
U narednih 6 dana možete jesti
Doručak: pola činije pirinča, jedna voćka,jedan mlečni proizvod sa malim procentom masti (čaša nemasnog jogurta na primer).
Ručak,večera,užina:tri porcije pirinča,tri povrća i jedna voćka.( Porcija je jedna veća šolja za kafu,kuvanog pirinca),Za ručak i večeru možete pojesti parče inegralnog hleba.
Osmog dana sledi faza intezivnog skidanja kilograma .Plan ishrane je kao u prvoj fazi.Povrće i mlečni proizvodi bez masti su dozvoljeni samo pet dana nedeljno, a dva dana možete imati porciju proteina najbolje 200 grama ribe ili pilećih prsa.Parče hleba jedete samo za jedan obrok
Petnaestog dana počinje faza prilagodjavanja na novu težinu,sada možete povećati unos proteina dodavanjem,pola šolje pasulja tri dana nedeljno a u ostala četiri dana po izboru jedite po 200 grama nemasnih mesa,riba,pileća prsa,juneći but,svinjska kremenadla.U ovoj fazi za ručak i večeru jedete po parče inegralnog hleba.
Dijeta se završava posle 21 dan.
Za ovu dijetu je veoma bitno smanjenje unosa soli,sve što spremate treba da bude sa što manje soli.So kod mnogih osoba dovodi do zadržavanja vode u organizmu što može povećati težinu za 2 do 3 kilograma.
Originalna pirinač dijeta kreirana je još 1939. godine.Kreator ove dijete je dr.Valter Kempner a njena prevashodna namena u to vreme bila je smanjenje krvnog pritiska,regulacija šećera,poboljšanje stanja bubrežnih bolesnika.Kako je ova ishrana imala efekte na smanjenje težine počela se koristiti i za mršavljenje.
Od tada su nastale mnoge varijante ove dijete a neke osim naziva nemaju ništa zajedničko sa originalom.
Tu spadaju neke bajke o skidanju kilograma pomoću pirinča poput one “ujutru po ustajanju, popije se jedno zrno pirinča, s tim što se svakog sledećeg dana dodaje po jedno zrno i tako sto dana do sto zrna pirinča.Posle stotog dana, kreće se unazad, znači 100,99,98…
Ovo može biti izuzetno opasno!
Veoma važan deo originalne dijete sa pirinčem je ograničenje unosa soli,tokom dijete sve bi trebalo da bude neslano.
Evo jedne varijante ove dijete koja efikasno skida kilograme.Traje tri nedelje i prilično je monotona.
Dijeta sa pirinčem jelovnik
Doručak je svakog dana isti šolja pirinča kuvanog u vodi,bez soli ili šećera.Zbog ukusa možete iscediti malo limunovog soka i dodati malo maslinovog ulja.Tokom dijete kuvajte smedji,braon (integralni) pirinač.
Doručak treba pojesti najkasnije jedan sat po ustajanju,ako ste zaposleni pre odlaska na posao a za užinu pojedite komad voća,jabuku,bananu,krušku,dve breskve…
Ručak za prvih 7 dana
Šolja pirinča ,šolja pasulja ili graška ili sočiva,koristite više začina a što manje soli.Parče integralnog hleba.
Večera za prvih 7 dana
Svakog dana šolja pirinča i 150 grama nemasnog mesa…pilećih prsa,ćurećih prsa,svinjske kremenadle,ribe.Meso ne solite ,iscedite malo limunovog soka i dobiće odličan ukus.Možete pojesti tanko parče integralnog hleba.
Užina voće
Ručak za drugih 7 dana
Šolja pirinča,parče integralnog hleba.
Večera za drugih 7 dana
Svakog dana šolja pirinča i parče integralnog hleba.
U trćoj nedelji prilagodjavate organizam na novu težinu,da se kilogrami ne bi vratili hranite se po planu ishrane iz prve nedelje s tim što dodajete i jednu mlečnu užinu izmeju ruča i večere to može biti 200 ml mlka,ili mali voćni jogurt.
Za tri nedelje bi trebalo da skinete od 7 do 10 kilograma.
Pirinač pruža brzu i instant energiju,pdstiče rad creva, stabilizujući nivo šećera u krvi,osnovni je izvor vitamina B1. Druge koristi uključuju negu kože, otpornost na visok krvni pritisak, dizenteriju i srčana oboljenja. Pirinač je osnovna hrana u većini blisko i daleko istočnih zemalja.On je pored pšenice najvažnija žitarica kojom se hrani više od polovine svetske populacije.
Pirinač se u svetu može naći u više od četri hiljada sorti .Dve glavne kategorije za ishranu uključuju celo zrno pirinča i beli pirinač. Cela zrna pirinča se ne obrađuje mnogo, pa imaju visoku u hranljivu vrednost, dok se beli pirinač obrađuje tako da se spoljni omotač uklanja i ima manje hranljivu vrednost.
Neke od navedenih zdravstvenih koristi su sledeće:
Veliki je izvor energije: Pošto je pirinač bogat ugljenim hidratima, deluje kao gorivo za telo i pomaže u normalnom funkcionisanju mozga.
Holesterol free:Konzumiranje pirinča je izuzetno korisno za zdravlje,već samo i zbog činjenice da ne sadrži štetne masnoće, holesterol ili natrijum. On treba da bude sastavni deo uravnotežene ishrane.
Bogat je vitaminima: Pirinač je odličan izvor vitamina i minerala, kao što su niacin, vitamin D, kalcijum, vlakna, gvožđe, tiamin i riboflavin.
Visok krvni pritisak: Kako je pirinač bez natrijuma, smatra se najboljom hranom za one koji pate od visokog krvnog pritiska.
Prevencija raka: Cela zrna pirinča poput smeđeg pirinča su bogata vlaknima nerastvorljivog tipa i zaštita su protiv mnogih vrsta raka. Mnogi naučnici veruju da su takva nerastvorljiva vlakana od vitalnog značaja za zaštitu organizma od kancerogenih ćelija.
0 коментара:
Постави коментар